Bolile femeilor vin foarte ușor și nu arată atunci când încep să se dezvolte. Sunt boli care duc la cancerul de col uterin, motiv pentru care trebuie neapărat identificate din timp. Iată cinci dintre bolile care apar cel mai des la femei și care trebuie să motiveze femeile să meargă mai des la ginecolog.

1.Candidoza

Deși Candida albicans este în mici proporții în toate organismele, la unele persoane poate crește i poate crea probleme în corp. Dacă se ajunge la modificarea florei și mucoaselor, se dezvoltă mai mult și necesită tratament îndelungat pentru a putea scăpa de ea.

boli la femei
boli la femei

2.Vaginoza bacteriană

Este cauzată de o altă bacterie prezentă în flora vaginală, Gardnellera vaginalis. PH-ul acid normal al vaginului nu permite ca ea să se dezvolte mai mult.  Aceasta afectează inclusiv partenerul de cuplu.

3.Vaginitele

Când bacteria Chlamydia trachomatis este de vină, boala duce la boala inflamatorie pelvină și chiar la sterilitate. Diagnosticul precis și tratamentul corect sunt foarte importante, căci boala duce la probleme grave, printre care și tulburările de ritm cardiac. De aceea, odată la șase luni, este recomandat un control de rutină.

4.Endometrioza

Adesea apar dureri de burtă asociate cu oboseală, crampe menstruale și balonare. Toate acestea par pentru femei lucruri obișnuite. Acestea însă sunt semne destul de îngrijorătoare, deoarece au în spate endometrioza. Aceasta este o boală cauzată de apariția unor tumori benigne în țesutul uterin. O ecografie pelvină poate arăta dacă ești predispusă la astfel de boli, sau nu.

5.Infecția cu HPV

Această infecție este cea mai problematică pentru femei. Mai exact, virusul Papilloma uman este primul pas spre apariția cancerului de col uterin. Acesta are simptome în fazele finale, când medicii nu mai pot interveni.

 „Prevenţia în cancerul de col uterin trebuie să includă: controlul periodic ginecologic anual, chiar dacă nu există simptome supărătoare și testul citodiagnostic Babeş-Papanicolau, pentru detecţia precoce a leziunilor care precedă cancerul de col. La acestea se adaugă tipajul viral HPV, adică de a detecta dacă pacienta a fost infectată cu virusurile HPV şi dacă da cu care dintre tulpini”, a transmis dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică- ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia, din București.