Ileana Vulpescu este un nume cu rezonanță în literatura română. Scriitoarea născută în 1932 la București a lăsat o amprentă importantă prin prisma creației literare. Din nefericire, marea scriitoare s-a stins din viață în liniște. Cel care a anunțat decesul acesteia este Radu F. Alexandru. Nemulțumit de modul în care nume precum Ileana Vulpescu au fost în ultimii ani aduse în fața publicului, acesta a scris pe contul lui de socializare un mesaj dur.

A murit scriitoarea romanului „Arta conversației”

Ileana Vulpescu rămâne în memoria colectivă ca fiind una dintre personalitățile marcante care au colaborat la scrierea lucrărilor Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române. De asemenea a scris teatru, proză și a tradus din limba franceză numeroase lucrări.

Una dintre lucrările care a devenit la scurt timp de la lansare, o carte de căpătâi este „Arta conversației”.

Ileana Vulpescu a fost decorata de președintele României, Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler pentru activitatea sa profesională.

Ileana Vulpescu

Vestea că marea scriitoare nu mai este printre noi a fost dată de prozatorul, fost senator Radu F. Alexandru. Mesajul acestuia a fost compus într-o notă acidă la adresa mediei din România. Radu F. Alexandru susține că numele Ilenei Vulpescu nu a fost vehiculat în ultimii ani așa cum ar fi meritat o astfel de personalitate. Mai mult, acesta este de părere că orice altă persoană publică ar fi trecut la cele veșnice, „s-ar fi decretat doliu național”, în timp ce în acest caz, nimeni nu a știut despre trecerea în neființă a scriitoarei.

„A plecat dintre noi ilustra romancieră („persoană care scrie romane”) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook

Ileana Vulpescu a fost căsătorită cu traducătorul Romulus Vulpescu.